Çekya erasmus+ öğrenci vizesi için gerekli evraklar:

Bu konu zaman zaman değişiklik gösterebilir o yüzden Çek Cumhuriyeti Başkosolosluğu İstanbul ve Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği Ankara web sitelerinden aktüel bilgileri edinin. Burada yer alan bilgiler genel bilgi amaçlı olup tarafımızca sorumluluk kabul edilmez.
  • Uzun Dönem Vize Başvuru Formu: Basvuru formu tam olarak uygun ve okunaklı bir şekilde doldurulmalı, arkasindaki imza kismi da mutlaka imzalanmalidir.
  • Pasaport: Schengen bölgesinden ayrılış tarihinden itibaren en az 90 gün (3 ay) daha geçerli olmalıdır, en az 2 tane boş sayfası olmalıdır ve pasaport son 10 yıl içerisinde verilmiş olmalıdır.
  • Kabul Mektubu: Çek Cumhuriyeti’ndeki üniversiteden orijinal, ıslak imzalı ve Çekçe olarak gelmiş olmalıdır. Başvuru sahibinin doğum yeri ve doğum tarihini içermelidir. Taratılmış kopya, fotokopi ya da faks kesinlikle kabul edilmemektedir. Çekçe olarak gelmeyen kabul belgeleririnin Çekçe’ye tercümesiyle birlikte getirilmesi gerekmektedir.
  • Konaklama (Accomadation) Belgesi: Çek Cumhuriyeti’ndeki üniversiteden orijinal, ıslak imzalı ve Çekçe olarak gelmiş olmalıdır. Konaklama belgesinin Çek Cumhuriyeti’nde noter tarafından ya da CZECH POINT tarafından onaylanmış olarak gelmesi gerekmektedir. Kontrat şeklinde gelen konaklama belgeleri ise orijinal imzalı gelmeli ve başvuru sahibi tarafından konsolosluk önünde imzalanmaldır. Çek Cumhuriyeti’ndeki Üniversite tarafından konsolosluğa özel databox yöntemiye gönderilen konaklama belgeleri ile ilgili olarak ise başvuru sahibinin konsoloslukla email yoluyla irtibata geçerek belgesinin konsolosluğa/büyükelçiliğe ulaşıp ulaşmadığını teyit alması gerekmektedir.
  • Erasmus Katılım Belgesi: Öğrencinin Türkiye’deki üniversitesinden alacağı Erasmus Programına katıldığını ve hibe miktarını gösteren yazıdır. Bu belge orjinal, ıslak imzalı olmalı ve eğer Çek dilinde hazırlanmadı ise mutlaka Çekçe tercümesi ile birlikte sunulmalıdır.
  • Sabıka Kaydı: Türk vatandaşları için bağlı bulundukları savcılıktan doğum yeri ve doğum tarıihi (gün/ ay / yıl olarak) yazılı olan sabıka kaydını apostil mühürü yaptırarak almaları ve hem sabıka kaydını hem de apostil mühürünü Çekçe’ye tercüme ettirerek orjinalleriyle birlikte sunmaları gerekmektedir.
  • Sağlık Sigortası: Sağlık Sigortası vize başvurusu sırasında değil vize onaylandıktan sonra talep edilen bir evraktır. Ailesi üzerinden SSK kapsamına giren başvuru sahipleri SGK İl Müdürlükleri`nden temin edecekleri TR/CZ 111 Sigorta Belgesini sunmaları gerekmektedir. Bu kapsama girmeyenler ise email yoluyla gönderilecek listedeki Çek Sigorta Şirketlerinden birinden yaptıracakları 60.000 EUR teminatlı Çek Cumuriyeti sınırlarında geçerli ve tüm kalış sürecini kapsayan “Kapsamlı Sigorta Poliçelerini” sunmaları gerekmektedir. Türkiye`deki sigorta şirketlerinden yaptırılan sigortalar geçerli olmamaktadır.
  • Fotoğraf: Uzun dönem vize başvuruları için 2 adet, uzun dönem oturum başvuruları için ise 3 adet fotoğraf gerekmekte olup, fotoğraf 35 x 45mm boyutunda, kafa boyutu 35 mm`den daha büyük olmayan, son 6 ay icinde, dik cepheden ve beyaz fonda cekilmis olmalidir. Fotoğrafların arkasına isim, soy isim doğum tarihi yazılmalıdır.
  • Maddi yeterliliğinizi gösteren belge: 
    1- Hibe: Türkiye’deki üniversitenizdeki erasmus+ yükseköğretim hareketlilik faaliyetlerini gerçekleştirme işini yürüten birimden Türkçe ya da İngilizce olarak alıp bize Çekçe’ye tercüme ettirmelisiniz ve tercümeli halini sunmalısınız. Burada küçük bir hatırlatma yapalım: bazı durumlarda hibe miktarı yetersiz bulunduğundan sizden hibe belgenizin yanında bankanızda belirli bir miktar daha para göstermeniz talep ediliyor (yaklaşık 1200€, net miktarı teyit ediniz).
    2- Banka hesap dökümü: Hibe almayan ya da hibesi başvuru sırasında henüz onaylanmayan öğrenciler bu belgeye ek olarak kendi adlarına açılmış ve her bir ay için en az 400 EUR (ya da karşılığı TL) tutarında para bulunan (Bu bilgiyi güncel olarak teyit ediniz, değişen kur ile birlikte bu miktarda da değişiklik oluyor) son 3 aylık hareketliliği gösteren orjinal ıslak imza ve kaşeli banka hesap dökümanının Çekçe tercümesi ve aynı hesaba ait banka kartının ön yüzünün fotokopisi ile birlikte sunmaları gerekmektedir.
  • Bunlara ek olarak:
    1- Varsa eski pasaport, eski vizelerin ve giriş çıkış mühürlerinin yeraldığı kısımların fotokopilerini başvuru evraklarının arasına koymaları gerekmektedir.
    2- Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği (Ankara) için Çekçe’ye tercüme edilen belgelerin Noter onaylarının yapılması gerekir ve Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu (İstanbul) için Kesinlikle noter onayı yapılmaması gerekmektedir.  İstanbul için, bizim yaptığımız tercüme işlemleri Başkonsolosluk tarafından onaylanır.
    3- Başkonsolosluktaki ve Büyükelçilikteki randevuya, yukarıdaki belge ve evrakların hepsinin birer adet fotokopileri ile gidilmelidir.