Çekya’da uzun süreli vize ya da uzun süreli oturum alabilmenin şartlarından (sunulan sebeplerden) birisi olan Çalısma amaçlı ya da işçi vizesi ile Çekya’ya gitmayi planlayan kişilerin sahip olması gereken belgedir. (”Zaměstnanecká karta”, Türkçe karşığı ”işçi kartı” olarak  ve ”Modrá karta” Türkçe karşılığı ”Mavi kart” olarak çevirilir fakat burada kelimenin Türkçe çevirisini değil bu kartların ne amaçla, kimlerin alabileceği, nasıl alınabileceği ve kartların arasındaki farklar açıklanacağından kelimenin orjinal hali kullanılacaktır)  Her iki kartın özelinde açıklamaya geçmeden önce bilinmesi gereken bazı hususlar var. Öncelikle bilinmelidir ki; Çek Cumhuriyetinde birden fazla çalışma anlaşması şekli vardır (Mevsimlik işçi (sezónní pracovník), Dohodu o provedení práce (işin tamamlanması üzerine anlaşma),  Tam zamanlı iş (HPP), Yarı zamanlı iş (Zkrácený úvazek) gibi Çek cumhuriyeti içerisinde farklı çalışma düzenleri vardır ve hepsi anlaşmalarla yasal düzeneğe oturtulmuştur.

Bu çalışma biçimlerinin hepsi için ÇALIŞMA KARTLARI’na (Modrá karta, Zaměstnanecká karta) ihtiyaç duyulmaz. Dolayısıyla Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu İstanbul ya da Çek Cumhuriyeti Büyükelçiği Ankara aracılıkları ile yapılan başvuruların bir kısmı yanlış hazırlanan iş anlaşmaları yüzünden başvurulerın bir kısmı red ya da iptal edilir. Başvuruların kesinlikle profesyonel olarak hazırlanmış olması ve başvuru formları doldurulurken iş anlaşmaları göz önünde bulundurularak geçerli sebepler yazılmalıdır.

Çekya’da bir yabancınınn işe alım süreci Çek vatandaşının işe alım süreci ile kesişir ve iş verenin süreç iş verenin Türkiyedeki karşılığı İŞ VE İŞÇİ BULMA KURUMU (Úřad práce) olan resmi kuruma başvurarak pozisyon açar (Burada iş verenin yerine getirmesi gereken sorumluluklardan bahsedilmeyecek). Resmi olarak açılan bu pozisyon ilan edilditen sonra eğer Çek Cumhuriyeti VATANDAŞI tarafından doldurulamazsa yabancı iş gücü ile doldurmak için bürokrasi başlatılabilir. Bu adımın arkasından MVČR’ye (Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı) gerekli başvurular yapılması ve talep edilen belgeler teslim edilmesi gibi birçok maddenin yer aldığı bürokrasi sürecinin tamamlanmasının ardından yabancı talebinde bulunduğu belgeyi teslim alır. Bütün bu süreç evrakların tesliminden sonra 60 gün ila 90 arasında sürmektedir. 

İki ana tip çalışma izni belgesi vardır: