ÇEKYA ERASMUS+ HAKKINDA TEMEL BİLGİLER
Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’den Çek Cumhuriyeti’nde erasmus+ programına dahil olmak için kendi üniversitelerine başvurularda bulunan ve devamında tercüme hizmetleri için yollarımızın kesiştiği danışanlarımızdan gelen geri bildirimler ve bazı kurumlarla yaptığımız görüşmeler doğrultusunda oluşturulan bu yazının, yeni başvuru sürecinde sizlere fikir vermesini umut ediyoruz. Başlamadan önce kavram kargaşasını önlemek için küçük bir hatırlatma: erasmus programının adı 2014 yılındaki bir düzenleme ile erasmus+ olarak değiştirilmiştir.
Bu yazıyla hedeflenen, Erasmus+ başvuru süreci, vize işlemleri ve yurtdışına gitmeden önce karşılaşabileceğiniz durumlarla ilgili ipuçları gibi bilgileri önceden toparlamaktır. Bu sayede adayların birçok konuda öngörülerinin oluşması ve olası vakit kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

“Erasmus+ programı, Erasmus öğrenci değişim programı veya Erasmus Projesi , yükseköğretim kurumlarının iş birliğini, öğrenci ve akademisyenlerin kısa süreli olarak bu iş birliği çerçevesinde farklı ülke ve üniversitelerde deneyim kazanmasını teşvik eden Avrupa Birliği projesidir.”

Ana hatlarıyla, Erasmus+ sadece bir öğrenci değişim programından çok daha ötesidir. Erasmus+, öğrencilere yönelik eğitim hareketliliği, personellere yönelik eğitim hareketliliği, staj fırsatları, gönüllü projeler gibi birçok farklı alana ayrılmıştır. Bu yazı şu anda yalnızca Erasmus öğrenim programına başvuracak adaylara yardımcı olması için oluşturulduğundan, genel hatlarıyla gerekli belgeler ve atılması gereken adımlar hakkında bilgiler içermektedir.
Bir adayın Erasmus+ programından lisans eğitiminde bit yıl (12 ay) boyunca yararlanma hakkına sahiptir. Bununla birlikte aday, programa iki farklı ülke için bir dönem ya da bir ülke için bir yıllık yani iki dönem için başvuruda bulunabilir (bir dönemin uzunluğunu genel olarak 5 ay olarak hesap ediyoruz). Aday, kalan iki aylık erasmus+ hakkını da staj hareketliliği olarak değerlendirebilir. Kısaca aday, 12 aylık erasmus+ hakkını 5 + 5 + 2 şeklinde kullanabilir. Üniversiteler arasında bazı değişiklikler sözkonusu olsa da yüksek lisans (master) programı için de bir çok üniversite yüksek linans için de 12 aylık erasmus+ programı sunmaktadır.
Erasmus+ programı ile ilgili başvuru alımı, sınav ve elemeler üniversiler arasında değişiklik gösterebilir. Erasmus+ programının Türkiye’de uygulamasından sorumlu kuruluş Türkiye Ulusal Ajansı’dır.Net ve güncel bilgiye kendi üniversitelerinizden ve Türkiye Ulusal Ajansı’nın sitesinden ulaşmalısınız.
Yapacağınız araştırmaya ”ERASMUS+ EL KİTABI‘ ile başlayabilirsiniz, ihtiyacınız olan PDF dosyasını buradan da indirebilirsiniz.

Çekya’da erasmus+ programına katılabilmek için minimum dil sviyesi şartı nedir? 

Üniversiteler erasmus+ programına göndereceği öğrencileri seçmek için dil yeterlilik sınavı yaparlar. Birçok üniversite sınavlar B2 seviyesindedir. Zaten öğrenim anlaşmasında da B2 dil seviyesini işaretlemeniz gerekir. Fakat her nekadar alınan sertifika (B2) tek tip olsa da üniversitelerin yaptıkları sınavların düzeyleri üniversitelere göre değişiklik gösterebiliyor. Bu kısımda bir alt soru oluşturabiliriz:
Yabancı dil sınavı kaç bölüm?
Yazılı ve sözlü olarak iki kısımdan oluşan bir sınavın sonrasında sınav sonuçlarından genel bir dil yeterlilik puanı oluşturuluyor. Burada bilinmesi gerek önemli bilgi: ”Sözlü sınava girmek için yazılı sınavdan belirli bir puana sahip olmak gerekiyor”. 

Not ortalamasının etkisi nedir?

Bu soruya net bir cevap vermek ne yazık ki mümkün değil. Bir üniversitede erasmus+ programına katılma notu 2,30-3,90 iken bir sonraki sene limit aşağıya çekilmiş, 2,25 ile öğrencileri kabul etmeye başlamış. Yani bu durum üniversiteye göre değişiklik gösterebildiği gibi adayın başvurduğu yıla göre de değişiklik gösterebilir. Bu konudaki net ve güncel bilgiyi yine kurumunuzdaki erasmus+ programı koordinasyon merkezi’nden alabilirsiniz.

PUAN HESAPLAMASI:

Yabancı dil yeterlilik puanının %50’si ile Not ortalamasının %50 alınarak oluşturulan genel puan ile başvuran adaylar sıralanır ve kontejan dolana kadar sıralmanın en üstündeki adaydan başlanarak öğrenciler seçilir.

Çekya erasmus+ basvuruları nezaman ve kaçıncı sınıfta başvurulur?

Başvuru tarihleri üniversiterler arası değişiklik göstermektedir. Başvurunun yapılacağı sınıf ile alakalı herhangibir sınırlama aslında yoktur, yani bir lisans öğrencisi 1. sınıftan itibaren başvuruda bulunabilir (burada üzülerek parantez açıp, realitede bunun bölümünüze ve bölüm başkanınızın aldığı karara bağlı olduğunu belrtmek zorundayım).. Bazı bölümler 4. sınıf öğrencilerine erasmus+ programına katılma hakkı tanımamaktadır.

Çekya’ya bir aday kaç defa gidebilir?

Yukarıda bahsedildiği üzere bir aday üniversite hayatı boyunca bir yıl (12 ay) erasmus+ programı kapsamında Çekya’ya gidebilir. Bu hakkını ya birer sömestr olarak (ortalama yaklaşık 5ay/sömestr olarak hesap edersek toplamda 10 ay öğretim için) kullanabilir ve kalan 2 ayını da staj hareketliliğinde değerlendirebilir. Bu konu tamamen adayın kendi üniversitesindeki ERASMUS+ OFİSİ ile yapacağı anlaşmaya bağlıdır. (Erasmus+ ofisi: Yükseköğretim kurumunda Erasmus+ yükseköğretim hareketlilik faaliyetlerini gerçekleştirme işini yürüten birimi, Uluslararası İlişkiler Birimi, Dış ilişkiler Birimi, Proje Ofisi, AB Ofisi vb. isimlendirilmiş olabilir). Adayın her erasmus+ programından yararlanmasında elde ettiği puana -10 puan uygulanırö bu şu demek: Örneğin adayın 2. gidişinde puanı 80 ise -10 puandan sonra puanı 70 olarak işleme alınır. Eğer aday, ikinci erasmus+ öğrenimden döndüğünde staj hareketliliğine de başvurmak isterse elde ettiği puana -20 puan uygulanır.

Erasmus+ ‘da hibe imkanları nasıldır?

Öncelikle belirtmeliyiz ki bu programda hibe vardır. Fakat bu her adaya hibe verileceği anlamına gelmez. Hibe verilecekse her öğrenciye gideceği ülkeye göre aylık olarak belirlenen euro miktarı bir ödeme yapılır. Ödemesi yapılacak olan bu miktar her yıl Haziran sonu, Eylül başı gibi Türkiye Ulusal Ajansı’nın sitesinden ilan edilir.
Bu bilgiler Ulusal Ajans sitesinde herkese açık paylaşılmaktadır. Açıklanan bu parayı da üniversite öğrenciler arasında paylaştırır. Bunu yaparken de adayın sıralamasını dikkate alır. Öğrenciye gitmeden önce toplam verilecek hibenin %80’i verilir, dönünce ve işlemleri bitirince %20’si de öğrenciye verilir. Adayın öğrenimi tamamlamama durumunda verilen hibe geri alınır.

Aylık hibe miktarı nedir?

Ülkelere göre aylık verilecek hibe miktarı Ulusal Ajans el kitabında belirtilmektedir.

Gidilecek okul nasıl ve neye göre belirlenir?

Bu durum bölüme ve üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. Çoğunlukla öğrenciler istedikleri 3 okulu seçerler. Sonra bölüm sıralamalarına göre bu seçtikleri okullardan birine gönderilmek üzere onaylanırlar. Bu seçim bölüm tarafından da yapılabilir. Gidilecek üniversite belirlendikten sonra üniversitedeki bölüm adayı  onaylanan anlaşmalı okula bildirir ve belge süreci başlar. Burada önemli bir nokta var. Bazı ülkelerde üniversiteler, göderen üniversitenin dil yeterlilik sınavını yeterli bulmayıp bağımsız bir kuruluştan alınmış dil yeterlilik belgesi isteyebiliyor ya da gönderen üniversiteden niyet mektubu gibi belgeler isteyebiliyorlar.

Erasmus+ ‘da ders seçimi nasıl olur?

Bu kısımdaki bilgiler, konunun genel hatları hakkında fikir vermek için yazılmıştır, kesinlikle Türkiye’deki Erasmus+ koordinatorünüz ile görüşün ve Ulusal Ajans el kitabında gerekli araştırmaları yaparak güncel bigilere sahip olun.
Genel hatları ile ders seçimi şu şekilde olur: kendi okulunuzda 30 akts ders seçip, Çekya’daki gideceğiniz okulda da EN AZ 30 akts ders alırsınız (burada Erasmus+ koordinatörünüz ile irtibat halinde olun). Yaptığınız ders seçimleri bölümdeki öğretim görevlileri tarafından onaylanır. (Öğretim görevlileri erasmus+ ‘da seçebileceğiniz dersleri, Türkiye’deki seçeçeğiniz derslerin içeriklerinin birbirinin aynı ya da azami benzerlik olacak şekilde karar verir), derslerin akts değerlerinin birebir aynı olması zorunluluğu aranmaz. Türkiye’de 6 akts olan bir ders Çekya’da 4 akts olabilir, burada öğrenciye aradaki 2 akts farkı kapatacak yeni bir ders seçme zorunluluğu geliyor. Çünkü toplamda sömestr başına elde edilmesi gereken minimum akts mitarı zorunluluğu var. Bu konuların detayları hakkında mutlaka erasmus+ koordinatörünüzden bilgi edininiz.
Ders seçimi tamamlanınca LEARNİNG AGREEMENT (öğrenim anlaşması) belgenizi alabilirsiniz. Bu belge standart bir belge değildir fakat belgeler arasında bğyğk farklar yoktur. Bu belgeyi ders seçimini yapan hoca ve Çekya’daki gidilecek olan okuldaki sorumlu kişi imzalıyor. BU BELGENİN ÇEK CUMHURİYETİ BAŞKONSOLOSLUĞU İÇİN BİR DEĞERİ OLMADIĞINDAN FOTOKOPİSİNİ KONSOLOSLUK RANDEVUNUZA GİDERKEN YANINDA BULUNDURMANIZ YETERLİDİR. Bu belge öğrenci için önemlidir sadece…

Çekya’da erasmus+ kapsamında konaklama nasıl olur?

Erasmus+ başvunuzu yaparken eğer gideceğiniz okulun yurt imkanı var ise (ve siz de yurtta kalmak istiyorsanız) başvuru formunuzda YURTTA KALMAK İSTİYORUM seçeneğini işaretlemeniz gereklidir. Eğer Çekya’daki gideceğiniz okulun yurt imkanı yoksa kalacak yeri bulmanız gerekmektedir. Çek cumhuriyeti başkonsolosluğu vize görüşmenizde yanınızda getirrmeniz gereken belgelerin listesinde kalacak yeri göstermeniz gerekmektedir.

Erasmus+ için Çekya’ya vize süreci nasıl ilerler?

Maceranızın bu kısmında bize ulaşarak yardım almanız mümkün ve hemen açıkça belirtmek gerekir ki Çekya vize konusunda oldukça yavaş hareket eden bir ülke, bazı ülkelerde vizeye başvurduktan sonra iki haftaya kadar sonuçlanan vize süreci Çekya için sekiz haftaya kadar uzayabiliyor, ayrıca vize için öğrenciden istenen evrak sayısında da farklılık oluşabiliyor bu sebepten ötürü  danışanlarımıza sürece erken başlamalarını tavsiye ediyoruz.

İlk adımda Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu’na (İstanbul) ya da Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne (Ankara) mail yoluyla ulaşıp randevu talebi oluşturmanız gerekmektedir. Hangisine başvuracağınız ikametinizin hangi sehirde olduğu ile alakalıdır. İstanbuldaki Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu’na başvuruda bulunacak adayların ikametlerinin şu şehirlerde olması gerekmektedir: Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak ve Yalova. Bunların dışındaki illerden başvuracak adaylar Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne yani Ankara’dan başvurmaları gerekmektedir.
İstanbul’dan başvuru yapabilmek için mail adresi :
consulate_istanbul@mzv.cz

Ankara’dan başvurucak adaylar için randevu mail adresi:
consulate_ankara@mzv.cz 
Randevu talebi için yazılan maillere genelde 10 iş günü içerisinde cevap verilmektedir. Vize süreci hakkındaki sorularınızın yer aldığı maillere cevap verilmemektedir. Randevu mailleri kesinlikle ÇEKÇE veya İNGİLİZCE olarak hazırlanmalıdır.
Çekya’ya erasmus+ programı kapsamında vizeye başvuracak iseniz, başvuru belgelerinizin eksiksiz olması cok önemli aksi halde randevunuz iptal olup tekrar randevu almak zorunda kalabilirsniz. Bu da sizin sürecinizi gereksiz yere uzatabilir.Vizeye başvururk enelinizdeki en önemli belgelerden birisi kabul belgesi. Öğrenim anlaşması gibi belgelerinizi tamamladıktan sonra Çekya’daki üniversiteniz size posta ile kabul belgenizin orjinalini gönderir. Bu belgede üniversiteye kabul edildiğiniz ve hangi sömestrde Çekya’da öğretim göreceğiniz yazar. Kabul belgesinde sizi kabul eden üniversitedeki yetkili kişisinin ıslak imzası olur. Çekya başkonsolosluğu ve büyükelçiliği bu belgenin orjinalini talep etmekte.
Burada islerinizi hızlandırmak için ve radevu sürecinde beklememek için yapılabilecek küçük bir bilgi: Kabul belgeniz yakında elinize ulaşacaksa vakit kaybetmeden mail yolu ile randevu talebinde bulunabilirsiniz, randevu tarihinde de orjinali ile randevunuza katılabilirsiniz.